Titel van het boek: The Boy in the Striped Pyjamas

Auteur John Boyne

Uitgegeven 2006

Oorspronkelijke taal Engels

Genre oorlogsroman

Karakters:

Hoofdpersoon:
Bruno Hij is negen jaar oud en erg van streek als hij ineens moet verhuizen, naar een gigantisch huis op een plek waar niets te beleven valt. Hij houdt van lezen en geschiedenis en gaat graag op ontdekkingsreis in zijn omgeving. Hij heeft veel respect voor zijn vader en hoe belangrijk deze is voor andere belangrijke mensen, daarom wil Bruno ook zelf soldaat worden. Als hij de jongen Shmuel ontmoet en vriendschap met hem sluit, leert hij meer over de verschillen tussen mensen.

 

Bijfiguren:
Shmuel: is een joodse jongen die in Auschwitz ‘woont’ en altijd een gestreepte pyjama draagt. Hij is ongelukkig en krijgt maar heel weinig te eten, maar hij is juist daarom erg blij als Bruno hem bezoekt. Het is moeilijk te zeggen of Shmuel weet waarom hij in Auschwitz zit en wat er met hem gaat gebeuren, maar het is wel zeker dat hij erg ongelukkig en eenzaam is, vooral omdat hij hard moet werken en zijn vader kwijt is.

 

Gretel is Bruno’s oudere zusje die zich vanwege dit leeftijdsverschil altijd beter voelt dan hij. Gretel is erg meisjesachtig: ze speelt graag met poppen, slijmt bij volwassenen en voelt zich erg slim omdat ze goed kan leren en bovendien snel doorheeft wat er aan de hand is in Auschwitz. Gretel wordt een beetje verliefd op Luitenant Korler en wil niets van de ‘mensen in gestreepte pyjama’s weten.’

 

Mother is Bruno’s moeder. Ze heet Elsa en is noodgedwongen meeverhuisd omdat ze voor Bruno en Gretel moest zorgen en haar echtgenoot moest steunen. Waarschijnlijk weet zij heel goed wat er aan de hand is in Auschwitz en het is ook waarschijnlijk dat ze het er niet mee eens is, omdat ze erg beschermend is tegenover haar kinderen en het niet erg vindt dat joodse mensen voor haar en haar gezin werken.

 

Father is de vader van Bruno en Gretel en een belangrijke persoonlijkheid in de wereld van de nazi’s. Hij staat op goede voet met de Fury (Hitler) en is directeur geworden van Auschwitz, waardoor er ook altijd soldaten in het huis rondlopen. Zijn werk en zijn opvattingen zijn erg belangrijk voor hem en hij verwacht gewoon dat zijn gezin hierin meegaat, waardoor hij eigenlijk te weinig aandacht aan hen besteedt en niet zo nadenkt over wat goed is voor zijn gezin.
 
 

Samenvatting:

De negenjarige Bruno verhuist met zijn ouders en zijn zusje Gretel vanuit Berlijn naar Polen, naar een mysterieuze plek genaamd Out-With. Ze verhuizen omdat vader promotie heeft gekregen, maar Bruno vindt het vreselijk: hij mist zijn vriendjes, het huis is anders en ze mogen niet van hun land af. Hij en Gretel krijgen thuis les en er zijn geen leeftijdsgenoten in de buurt. Vader mag absoluut niet gestoord worden tijdens zijn werk en er lopen vaak soldaten in het huis rond. Eén van hen, luitenant Kurt Korler, kan goed overweg met Gretel, maar hij behandelt Bruno als een klein kind. Hij draagt echter een geheim met zich mee over zijn vader, en Bruno’s vader wil dat geheim graag ontrafelen.

Vanuit zijn slaapkamerraam kan Bruno een groot gebied zien waar heel veel mensen in gestreepte pyjama’s en op blote voeten rondlopen. Als Bruno in de tuin speelt, valt hij van zijn geïmproviseerde schommel en wordt geholpen door de keukenhulp Pavel, die bij die mensen blijkt te horen.

Bruno herinnert zich bepaalde dingen uit zijn leven in Berlijn: de avond dat de Fury, Hitler dus, bij hen kwam dineren en de vreselijke ruzie tussen vader, moeder en Grootmoeder en Grootvader. Grootmoeder was heel erg tegen de nieuwe baan van Bruno’s vader, maar Grootvader vond het juist geweldig.

Op een dag besluit Bruno dat hij wil proberen om Out-With te verkennen. Hij ontdekt dat er een hek is dat zijn huis afscheidt van het gebied met de mensen in gestreepte pyjama’s. Aan de rand van dat hek ziet hij een jongen, in een gestreepte pyjama. De jongen heet Shmuel en woont aan de andere kant van het hek. De twee jongens zijn precies even oud, even groot en lijken veel op elkaar. Ze worden dikke vriendjes en Bruno neemt regelmatig eten voor Shmuel mee. Ze praten elke dag, maar kunnen elkaar niet aanraken vanwege het hek tussen hen in. Shmuel vertelt dat hij gedwongen naar Out-With moest verhuizen en is boos op de soldaten, terwijl Bruno hen juist geweldig vindt.

Op een regenachtige dag mag Bruno niet naar buiten en vertelt hij Gretel per ongeluk over Shmuel, maar hij kan de zaak sussen door te doen alsof Shmuel zijn fantasievriendje is. Niet lang daarna is Shmuel ineens in Bruno’s huis bezig met huishoudelijke karweitjes. Ze mogen niet laten merken dat ze elkaar kennen, maar Bruno geeft Shmuel stiekem wat eten. Luitenant Korler betrapt Shmuel echter met de kip en Bruno doet alsof hij Shmuel niet kent.

Door dit bezoekje van Shmuel krijgen Gretel en Bruno allebei luizen en Bruno moet van vader zijn hoofd kaalscheren. Gretel heeft ondertussen ontdekt dat hun nieuwe woonplek niet Out-With heet, maar Auschwitz, en hun moeder is niet meer zo gelukkig in het nieuwe huis. Als Grootmoeder plotseling overlijdt, ontdekt Bruno dat hij liever in Out-With is vanwege zijn vriendschap met Shmuel.

Kort nadat ze terug zijn in Out-With, besluit vader echter dat Bruno en Gretel met moeder samen terug zullen gaan naar Berlijn, omdat ze in Out-With niet gelukkig kunnen zijn. Bruno gaat dit aan Shmuel vertellen en ze zijn allebei verdrietig dat ze elkaar niet meer zullen zien. Bij wijze van afscheid besluiten ze dat Bruno naar de andere kant van het hek zal komen, om Shmuel te helpen zijn verdwenen vader te zoeken. Shmuel vindt een gestreepte pyjama voor Bruno, zodat hij niet zal opvallen.
Ze kunnen Shmuels vader niet vinden en Bruno wil naar huis omdat het slecht weer wordt. Als de jongens voorgoed afscheid willen nemen, worden ze plotseling met een hele groep opgemarcheerd en naar een ruimte gebracht. Er lijkt eerst niets te gebeuren en Bruno denkt dat het een schuilplaats is voor de regen. Maar juist als hij weg wil gaan, komt het gas dat iedereen voorgoed de adem beneemt.

 

Over de schrijver:

John Boyne is een lerse schrijver en journalist. 

Hij heeft in totaal zeven romans en een aantal korte verhalen geschreven. Zijn boeken zijn in 42 talen uitgegeven.

Zijn bekendste boek de jongen in de gestreepte pyjamas werd een bestseller. Wereldwijd zijn er meer dan 6 miljoen exemplaren van verkocht. Het boek is inmiddels verfilmd, en kwam in Nederland in januari 2009 in de bioscopen.

John is 43 jaar oud en woont in dublin, hij studeerde aan de University of East Angila. 

Hij heeft altijd al een ingewikkeld, zo niet ronduit vijandig, relatie met de katholieke kerk. Het priesterschap, zegt hij, verwoest zijn jeugd. Opgroeien in Dublin, werd hij altijd nauw kennis met de kracht en de traditie van de kerk. 

 

Bronnen: het boek zelf, wikipedia en facebook (john boyne.com)

Mijn mening over het boek

Ik vond het een heel mooi boek. Dit boek geeft een heel andere kijk op de Tweede Wereldoorlog. In de meeste boeken gaat het over joden tijdens WO II, maar dit verhaal gaat over een jongen die in de wereld van Hitler leeft. Het is heel natuurlijk geschreven, alsof het een soort dagboek is. Ik vind het een echte aanrader voor iedereen die van oorlogsverhalen houdt

Verwerkingsopdracht:

Achterflap: De negen-jarige Bruno moet verhuizen naar een plek ver weg, waar niets te beleven valt.

Hun nieuwe huis staat naast een hek dat Bruno afschermt van de vreemde mensen die hij daarachter ziet bewegen.

Bruno besluit om op onderzoek te gaan. Op een dag ontmoet hij een jongen met een gestreepte pyjama ze sluiten vriendschap, maar die blijft niet zonder gevolgen...

Maak jouw eigen website met JouwWeb